wtorek, 12 marca 2013

Truskawkowy koktajl z miĘtowĄ piankĄ


Składniki:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 200 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • pęczek mięty
  • 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Jabłko obieramy i kroimy na cząstki. Jeśli truskawki są  świeże oczyszczamy i pozbywamy się szypułek.
300 ml jogurtu miksujemy z 3 łyżkami cukru i owocami. Schładzamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Nie jest to konieczne jeśli używamy owoców mrożonych. 

200 ml jogurtu naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy umyte i posiekane listki mięty. Jogurt blenderujemy do momentu uzyskania delikatnej pianki. Przekładamy schłodzony koktajl do kieliszków i nakładamy na górę miętową piankę.




1 komentarz: