sobota, 16 marca 2013

Torcik kokosowy

Składniki:
  • 150 g  kruchych ciastek kakaowych
  • 50 g masła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 150 g  wiórków kokosowych 
  • 250 ml kefiru
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Wiórki wsypać do miski, zalać kefirem. Odstawić na 20 minut. W tym czasie pokruszyć ciastka na pył. Masło rozpuścić i ostudzić. Połączyć z pokruszonymi ciastkami. Okrągłą formę ( 20 cm) wyłożyć pokruszonymi ciastkami dobrze przyciskając do formy. Wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem.

Do nasączonych kefirem wiórków dodać zimną, ale nie stężoną galaretkę oraz ubitą kremówkę. Masę wylać na schłodzony już wcześniej spód. Wstawić znów do lodówki na około 3 godziny, aż masa kokosowa zetnie się.



3 komentarze: