sobota, 23 marca 2013

Muffin a muffinka? Muffinki cappuccino z czekoladą

Muffin a muffinka?
Pierwsze muffiny, czyli bułeczki-placuszki drożdżowe wypiekano w Walii tysiąc lat temu. Prawdziwą popularność zdobyły jednak dopiero na początku XVIII wieku. Sławę zawdzięczają niejakiemu Samuelowi B. Thomasowi, angielskiemu piekarzowi, który wyemigrował do Nowego Jorku. Upiekł tam pyszne drożdżowe bułeczki według starego brytyjskiego przepisu swojej matki. Wkrótce przepis podchwycił cały świat. Anglicy podawali je do tradycyjnej popołudniowej herbatki, Amerykanie natomiast na śniadanie. Muffiny stały się jednym ze składników najsłynniejszej nowojorskiej potrawy – muffina z jajkami, czyli Eggs Benedict.

Muffinki, czyli bułeczki w kształcie grzybka na bazie proszku do pieczenia, pojawiły się w drugiej połowie XIX wieku. Ktoś wpadł na pomysł, żeby w przepisie na muffina drożdże zastąpić nowym wówczas wynalazkiem: proszkiem do pieczenia. To był strzał w dziesiątkę. Ameryka, a wraz z nią reszta świata, pokochała nowy smakołyk. Zaczęto piec muffinki słodkie i wytrawne, z farszem, a nawet z nadzieniem marchwiowym! I jeść je o każdej porze dnia i w każdej sytuacji: na śniadanie, kolację, podczas przyjęć, w kawiarniach, w szkole i w pracy.
Trzy z amerykańskich stanów mają swoje oficjalne muffinki: muffinka Minnesoty jest jagodowa, Massachusetts – z mąki kukurydzianej, a Nowego Jorku, nazywanego przez Amerykanów “Wielkim Jabłkiem”, jabłkowa.
Źródło:http://honono.wordpress.com/muffinowe-ciekawostki/

 Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cappuccino czekoladowego w proszku
  • tabliczka białej czekolady
  • tabliczka deserowej czekolady
Wykonanie:
Czekolady posiekać na małe kawałki. Zmieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier, cappuccino i czekoladę. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepać jajka, mleko i przestudzone masło. Następnie składniki mokre przelać do suchych i wymieszać kilka razy łyżką. Foremki do muffinek napełniać do 3/4 wysokości i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.



1 komentarz:

  1. jeszcze trzeba by było uściślić że cupcakes to też jeszcze co innego niż muffinki i muffiny:)

    OdpowiedzUsuń