poniedziałek, 25 marca 2013

Mazurek na migdałowym spodzie

 
 Składniki:
CIASTO:
  • 70 g migdałów
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • kostka masła
  • 2 żółtka
 MASA CZEKOLADOWA: 

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  •  0,5 kostki masła
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
DODATKOWO
  • puszka masy kajmakowej
  • połówki migdałów do ozdoby
Wykonanie:
Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Za pomocą blendera migdały zmielić na drobny pył i dodać do miski. Następnie dodać żółtka i miękkie masło pokrojone w kostkę.Zagnieść kruche ciasto, które należy chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy i wyciąć kształt jajka.
 Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 10-15 minut, aż będzie kruche.
 
Czekoladę deserową pokruszyć na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Cały czas ucierając dodawać przestudzoną czekoladę.

Gdy ciasto jest gotowe wyłożyć masę kajmakową. Brzegi ciasto udekorować czekoladową masą za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Schłodzić w lodówce, aż masa stwardnieje. Udekorować mazurem połówkami migdałów i czekoladą.




2 komentarze: