czwartek, 21 marca 2013

Jajka zapiekane w szynce


Składniki:
  • 2 duże plastry dowolnej szynki
  • 4 małe jajka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 5 łyżek mrożonego groszku
  • 2 plastry żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • masło do smarowania foremek
Wykonanie:
Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Ser także pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać na jednolitą masę. Dodać paprykę, groszek, ser i przyprawy. Dwie foremki wysmarować masłem. Każdą wyłożyć plastrem szynki. Wlać masę jajeczną do 3/4 wysokości foremki. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, aż jajka wyrosną i zetną się. Ostrożnie wyciągnąć jajka z foremki lub jeść prosto z niej.

2 komentarze:

  1. Ale fajnie to wygląda:) i na pewno jest bardzo smaczne, uwielbiam jajka we wszystkich kombinacjach;)

    OdpowiedzUsuń