niedziela, 29 marca 2015

Serniczek kajmakowy

 Zielona kurka...
i
kolorowe jajeczko.


Składniki:
ø 18 cm
Spód:
  • 150 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Masa:
  • 500 g twarogu śmietankowego
  •  0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki kremówki
  • 100 g masy kajmakowej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
Wykonanie:
 Spód formy wyłożyć pergaminem do pieczenia. Masło rozpuścić, zmiksować z ciasteczkami i cynamonem. Wyłożyć masę na dno tortownicy i mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na godzinę.
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami. Dodać kremówkę, zmiksować. Przesiać łyżkę mąki ziemniaczanej i zagęścić masę serową. Następnie podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich dodać kajmak i ponownie wymieszać.Obydwie masy wylać na schłodzony wcześniej spód. Piec przez 60  minut w temperaturze 170 stopni.
Sernik najlepiej studzić w uchylonym piekarniku. Ciasto można przyozdobić ulubionymi pralinkami, jajeczkami itp. ;)







1 komentarz: