środa, 29 października 2014

Domowe fit chipsy z mikrofalówki


Ten smak Was zaskoczy :)

inspiracja

Składniki:
  • ziemniaki z cienką skórką
  • 2 łyżki oleju
  • sól (opcjonalnie)
Wykonanie:
 Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Plasterki przełożyć do miski z wodą na 20 min., wymieniając 2-3 razy wodę aby pozbyć się skrobi.
Plasterki odsączyć, wysuszyć na ręczniku kuchennym. Rozłożyć na papierze do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Za pomocą pędzelka każdy plasterek posmarować delikatnie olejem, oprószyć solą.
Podgrzewać w mikrofalówce przy 100% mocy przez 3 minuty. Po tym czasie plasterki przełożyć na drugą stronę. Ponownie znów podgrzewać tym razem przy 80 % mocy przez 2 minuty.
W czasie drugiego podgrzewania obserwować chipsy- jeśli zauważymy chipsy spieczone na brąz należy je wyciągnąć, a resztę podgrzewać dalej.









2 komentarze: