sobota, 5 kwietnia 2014

Lekka pizza z patelni


Pizza trochę inna...





Składniki:
CIASTO:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli 
WIERZCH:
  • szynka parmeńska
  • rukola
  • sos pomidorowy/ketchup
  • zioła prowansalskie
  • tarta mozzarella
  • 0,5 zielonej papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki ciepłej wody, cukier i sól. Dobrze wymieszać. odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie rozczyn dodać do pozostałej mąki i stopniowo dodając ciepłą wodę wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
 Ciasto podzielić na 3 części. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek lub oleju i rozłożyć spód pizzy dociskając ciasto palcami do brzegów tak by ciasto pokryło całe dno patelni. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, oprószyć ziołami, serem i pokrojoną w paseczki papryką. Nałożyć podzieloną na części szynkę i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut. Na koniec nałożyć świeżą rukolę.








1 komentarz: