niedziela, 1 lutego 2015

Ziemniaczana tortilla z salami


Ziemniaki
w
ostrej odsłonie.


 Składniki:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g salami paprykowego 
  • 1 biała cebula
  • mała papryczka chilli
  • 2 łyżki żółtego startego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól 
  • pieprz
  • papryka w proszku
 Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki średniej grubości. Gotować, aż ziemniaki będą pół twarde.
Odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, obsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Dodać plasterki ziemniaków, salami i posiekaną papryczkę. Podsmażać razem przez 1-2 minuty.  W misce wymieszać jajka, śmietanę, żółty ser, przyprawy. Jajeczną masę wylać na patelnię. ( Jeśli nie macie patelni, którą możecie włożyć do piekarnika całość możecie przełożyć do naczynia żaroodpornego).  Zapiekać przez 10-12 minut w piekarniku w 180 stopniach, aż tortilla się zarumieni, a masa się zetnie i zwiąże składniki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz