poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kandyzowana skórka pomarańczy


święta, święta...
Pomarańczowe ;)


 Składniki:
  • 100 g skórek ( 4 pomarańcze)
  • 300 g cukru
  • 125 ml wody
  • 1 łyżkę brandy lub whisky

Pomarańcze dokładnie umyć.Obrać pomarańcze ze skórki. Włożyć do słoika i zalać zimną wodą.
Skórki moczyć 2 dni, 3 razy dziennie zmieniając wodę.

Po 2 dniach skórki przełożyć do rondelka i zalać wodą. Zagotować. Trzymać na ogniu przez 8-10 minut, odcedzić, ostudzić. Zeskrobać lub odfiletowywać białe części skórki pomarańczy. Oczyszczoną skórkę pokroić w kosteczkę lub paseczki. 
Do rondelka wsypać cukier, dolać wodę i gotować do czasu powstania syropu. Dorzucić skórki i gotować 5-10 minut. Wymieszać i odstawić do następnego dnia.
Następnego  dnia zagotować ponownie skórkę, dodać alkohol i gotować 2 minuty. Przełożyć do słoiczka.






1 komentarz:

  1. dodaję ją do tak wieeelu dań słodkich! przy okazji szału świątecznego na pomarańcza powstaje dużo słoiczków co roku :]

    OdpowiedzUsuń