poniedziałek, 16 grudnia 2013

Cynamonowy ryż na mleku z jabłkami


Coraz bliżej święta... :)


 Składniki:
  • 0,5 szklanki ryżu arborio
  • 0,75 l mleka (+)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Ryz opłukać pod bieżąca wodą. 0,5 l mleka zagotować w żeliwnym garnku, wsypać ryż. Gotować i mieszać tak długo, aż ryż wchłonie mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dolewać małymi porcjami pozostałe mleko (+ tyle ile potrzeba). Gotować do miękkości ( mi zajęło to około 30 minut).
Na koniec dodać miód i cynamon.
Jabłko umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Oprószyć cynamonem. Podawać z ugotowanym ryżem.







3 komentarze:

  1. Smaczne i zdrowe, tylko dla mnie :D, mój mąż mięsożerca nie jada takich rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbędne są tu słowa :-) ... Takie to pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa ! To połączenie jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń