środa, 31 października 2012

Krem marchewkowy

Zupy krem są proste i szybkie do przygotowania.. Mogą spełniać rolę doskonałej przystawki rozbudzającej nasz apetyt, ale świetnie sprawdzą się także jako samodzielne sycące danie.








Składniki:
- 4 marchewki
- 0,5 l bulionu
- łyżeczka świeżego imbiru
- duża cebula
- kiełki do ozdoby ( brokuł, rzodkiewka itp)
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła

Wykonanie:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. Do cebuli dodajemy startą marchew. Po zrumienieniu się warzyw dodajemy starty imbir i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy 20 minut. Dokładnie blenderujemy na gładki krem. Podajemy z kiełkami lub łyżką śmietany :)

1 komentarz: