CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 garście liści świeżego szpinaku lub 6 kostek mrożonych liści
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 kostki sera feta
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać połowę ilości ciepłej wody i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą część wody. Jeśli ciasto jest klejące oprószamy dodatkową ilością mąki.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą należy rozwałkować na cienki placek. Wyciąć za pomocą szklanki kółka.
Czosnek drobniutko siekamy i razem ze szpinakiem podsmażamy na maśle, póki nie wyparuje woda. Przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kosteczkę, dodajemy do szpinaku i ugniatamy widelcem.
Na środek każdego kółka nakładamy po około łyżeczce farszu. Brzegi sklejamy dokładnie palcami, które dla ułatwienia możemy moczyć w ciepłej wodzie.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy porcję pierogów i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńpyszne , takie z tych wytrawnych lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym oj zjadła. Świetne nadzienie :-)
OdpowiedzUsuńPycha pierożki, robiłam nie dawno, zamiast fety dodałam ser bałkański(np.z lidla), troszkę mniej słony:)
OdpowiedzUsuń