CIASTO:
- 70 g migdałów
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- kostka masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- puszka masy kajmakowej
- połówki migdałów do ozdoby
Przesiać mąkę i cukier puder do miski. Za pomocą blendera migdały zmielić na drobny pył i dodać do miski. Następnie dodać żółtka i miękkie masło pokrojone w kostkę.Zagnieść kruche ciasto, które należy chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy i wyciąć kształt jajka.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 10-15 minut, aż będzie kruche.
Czekoladę deserową pokruszyć na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Cały czas ucierając dodawać przestudzoną czekoladę.
Gdy ciasto jest gotowe wyłożyć masę kajmakową. Brzegi ciasto udekorować czekoladową masą za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Schłodzić w lodówce, aż masa stwardnieje. Udekorować mazurem połówkami migdałów i czekoladą.
bajeczny ;d
OdpowiedzUsuńpięknie ozdobiony:)
OdpowiedzUsuń