Przepis nieco zmodyfikowany o dodanie polędwicy drobiowej i pietruszka zamiennie z kolendrą.
Składniki:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 papryczka chilli czerwona
- 6 plasterków polędwicy drobiowej
- 4 łyżki kukurydzy
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Jajko roztrzepać w misce na puszystą pianę. Dodać przesiana mąkę i dobrze wymieszać, aby nie zostawić grudek. Polędwice, natkę i papryczkę pokroić. Dodać do ciasta wszystkie składniki:kukurydzę, natkę, chilli i polędwicę.Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 2/3 objętości powinny stanowić składniki, które dodawaliśmy, a 1/3 samo ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Nabierając masę łyżką kłaść na olej i smażyć do zrumienienia.
,,Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem"
Robię podobne ale z piersi z kurczaka:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają tak wiosennie:)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńA to jest przepis na ile osób/ placków? :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńLena, usmażyłam 7 placuszków. Masę nabierałam łyżka stołową i na patelni spłaszczając delikatnie nadawałam kształt placka.
OdpowiedzUsuńSmażyłam jest bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają te placuszki
OdpowiedzUsuń