Składniki:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- opakowanie makaronu ryżowego
- mieszanka warzyw chińskich
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- sok i skórka z 1 limonki
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Mięso pokroić na kawałki ( u mnie dość duża kostka). Przełożyć do miseczki i zamarynować łącząc ze sobą dokładnie wszystkie składniki marynaty. Odstawić na 45 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię z łyżeczką masła i łyżką stołową oliwy z oliwek. Smażyć mięso na początku na dużym ogniu, gdy obsmaży się z wszystkich stron ogień zmniejszyć i smażyć do miękkości. Warzywa usmażyć na osobnej patelni. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na 3-4 minuty, aż zmięknie i odcedzić tuż przed podaniem. Na 2-3 minuty pod koniec smażenia połączyć warzywa z mięsem. Podawać gorące ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz