Składniki:
- 250 g boczniaków
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- kiełki fasoli mung
- kilka grzybków mung
- pęczek natki pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, curry
Boczniaki pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle ( ok.7 minut). Grzyby mung zalać wrzątkiem i moczyć przez pół godziny. Po tym czasie pokroić w paseczki. Marchew i i paprykę oczyścić i pokroić w słupki. W rondelku zagotować bulion. Dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Dorzucić kiełki fasoli. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać natkę. Zamiast świeżych warzyw można wykorzystać mieszankę mrożonych warzyw, jeśli bardzo chcemy zaoszczędzić na czasie.
Pyszna zupa, już dawno nie jadłam boczniaków :)
OdpowiedzUsuń