A wszystko przez to, że już tęskno do lata ! ;)
Składniki:
CIASTO:
- 150 g maki pszennej
- 25 g cukru
- 125 g masła
- 1 łyżka wody
- budyń śmietankowy
- 400 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 200 g borówek amerykańskich
- 25 g czekolady mlecznej
- garść migdałów w płatkach
Aby przygotować ciasto wsypać mąkę, cukier i masło do miski. Wszystko dokładnie wyrobić palcami na gładką masę, dolewając nieco wody. Owinąć folią spożywcza i chłodzić w lodówce przez pół godziny.
Do rondelka wlać 300 ml mleka, w 100 ml rozpuścić budyń. Gdy mleko w rondelku zagotuję się, dodać rozpuszczony budyń i dokładnie mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć z budyniu powstały kożuch. W misce zmiksować masło i cukier puder na gładką, białą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń i cały czas miksować do uzyskania gładkiego kremu. W razie grudek dodać jeszcze trochę miękkiego masła.
Schłodzone ciasto podzielić na części i rozwałkować na stolnicy. Wyłożyć ciastem wysmarowane tłuszczem foremki, nakłuć widelcem, obciążyć poprzez wyłożenie każdej papierem do pieczenia i np. orzechami laskowymi lub całymi migdałami. Piec w piekarniku przez 15 minut w temp. 160 stopni, po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i piec dalej do zrumienienia ok. 10-15 minut.
Gdy babeczki wystygną na każdą nałożyć krem budyniowy, ułożyć borówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić babeczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić płatki migdałów i zrumienić. Posypać babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz