Składniki na 4 porcje:
- 1 mały brokuł
- 5 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- 200 ml śmietanki 12%
- ser żółty do zapieczenia
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, curry, cukier
Ziemniaki obrać ze skóry, oczyścić. W rondelku zagotować wodę z szczyptą soli i wrzucić ziemniaki. Gotować około 6-7 minut. Ziemniaki powinny być półtwarde. Odcedzić i pokroić w plastry. W drugim rondelku zagotować wodę z szczyptą soli i cukru. Wrzucić oczyszczony i podzielony na różyczki brokuł. Gotować 2-3 minuty. Zahartować zimną wodą, aby nie stracił soczystego koloru. W miseczce połączyć ze sobą śmietankę, jajko, szczyptę curry, soli i pieprzu do smaku. Miseczki do zapiekania wysmarować masłem. Układać kolejno plastry ziemniaka, różyczki brokuła. Następnie zalać przygotowaną śmietanką. Zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż śmietana zwiążę zapiekankę i warzywa będą miękkie. Posypać startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz