Nieco czasochłonny, ale za to ładnie prezentujący się deserek. Nie ma szans na zepsucie jego przygotowania. W taki sam sposób stworzymy zwykłą tęczę z galaretki. Dodając serki otrzymujemy konsystencję przypominającą ptasie mleczko. Podany przepis można urozmaicić o bakalie, czekoladę itp.
Składniki:
- 3 serki homogenizowane (tu waniliowe)
- 3 galaretki o różnych kolorach (truskawka, cytryna, agrest)
- bita śmietana lub jogurt
- 3 serki homogenizowane (tu waniliowe)
- 3 galaretki o różnych kolorach (truskawka, cytryna, agrest)
- bita śmietana lub jogurt
Wykonanie:
Uroczo wygląda w tych pastelowych barwach :)
OdpowiedzUsuńwitam, a jeśli chodzi o serek homogenizowany to opakowanie ma być 150g czy większe? ile pucharków wyjdzie z podanych proporcji? Mam zamiar zrobić ten deserek na piersze urodzinki mojej córeczki i nie chciałabym aby coś wyszło nie tak ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerek 150g na pewno wystarczy. Ja uzywałam serków Danio,które mają z tego co pamiętam 140g. Z porcji, którą podałam wyszło mi 4-5 pucharków-zależy jak wysokie są pucharki oraz w jakiej ilości wody rozpuścimy galaretkę. Wiadomo,im mniej wody tym deserek będzie bardziej ,,ścięty". Polecam 350-400ml wody.
UsuńBardzo smaczny i dekoracyjny deser, zrobiłam dzisiaj i właśnie zjedliśmy go. Podany był z bitą śmietaną, posypany pokrojoną galaretką brzoskwiniową i świeżymi owocami (porzeczki, maliny i borówki). Pycha warto było poczekać. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń