Jeden z czołowych gości prawdziwego amerykańskiego stołu w jadalni.
Ścigany za kaloryczną bułkę i nieprzyzwoicie smaczne mięso.
Dobrze od czasu do czasu samemu przygotować i zjeść po prostu hamburgera przez duże H!
Składniki:Ścigany za kaloryczną bułkę i nieprzyzwoicie smaczne mięso.
Dobrze od czasu do czasu samemu przygotować i zjeść po prostu hamburgera przez duże H!
Na 6 ham'ków
- 6 bułek z sezamem
- 0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowe
- pomidor
-2 cebule
- pikle
-średnie jajko
- bułka tarta
- 6 plasterków sera żółtego
- sałata masłowa lub lodowa
- sól i pieprz
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka oryginalnej musztardy dijon
- pół drobno pokrojonej dymki
- drobno pokrojone pikle
Wykonanie:
Mięso mieszamy z jajkiem i bułka tartą (dodajemy tyle aby mięso nie kleiło się zbytnio lecz tez za bardzo suche). Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy hamburgery o średniej grubości i średnicy trochę większej niż nasza bułka. Smażymy z obu stron a następnie układamy na blasze, kładziemy ser i zapiekamy w piekarniku do stopienia.W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Pomidory, cebulę i pikle kroimy w cienkie plasterki. Wewnętrzną stronę bułek sezamowych opiekamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Składamy hamburgery wg upodobań np: bułka, sos, sałata, mięso z serem, pomidor, cebula, pikle, sos, wierzch bułki z sezamem. Oczywiście podawać z szklanką schłodzonej coli ;)
Dzisiejsze wybory doprowadziły do hamburgerowego zatrzęsienia na durszlaku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe hamburgery, w lidlu niedługo tydzień amerykański i będzie ta dobra prażona cebulka i ten sos do hamburgerów, pycha:)
OdpowiedzUsuń