Inspiracje na to danie odnalazłam w serii mini książeczek Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI- KUCHNIA MEKSYKAŃSKA.
- 10 dużych obranych krewetek
- 2 świeże papryczki chilli
- 2 młode cukinie
- ryż paraboiled
- przyprawy:słodka papryka, pieprz, sól i zioła
-ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
-2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Papryczkę chilli pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na drobne paseczki lub kostkę. Ząbek czosnku miażdżymy. W małej miseczce umieszczamy chilli, czosnek i oliwę. W tak przygotowanej marynacie moczymy krewetki przez pół godziny. W tym czasie gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw ,,obieramy" cienkie wstążeczki.Przyprawiamy i smażymy do zmięknięcia. Krewetki odsączamy z marynaty i smażymy na maśle z każdej strony kilka minut, aż będą zrumienione. Uważamy, aby nie doprowadzić do wysuszenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz