- 0,5 kg filetów drobiowych
- 2 papryki czerwone
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 2 pory
- masło
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Każdy filet starannie oczyścić, przekroić na pół wzdłuż i delikatnie rozbić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pory myjemy i delikatnie przecinamy wzdłuż tylko pierwszą warstwę( otrzymujemy w ten sposób duży liść pora, który posłuży do owijania roladek. Nacinamy kolejne warstwy i odrywamy każdą. Następnie pora dokładnie należy sparzyć gorącą wodą. Paprykę i ser pokroić w słupki. Natkę pietruszki siekamy drobno. Na każdej roladce układamy: łyżeczkę masła, kilka słupków sera i papryki, natkę pietruszki. Filet zwijamy w roladkę. Następnie ciasno owijamy sparzonym wcześniej porem. Można pomóc sobie wykałaczkami jeśli liście nie chcą się trzymać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy roladki przez kilka minut. Następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30-35 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy roladki nie są jeszcze surowe. Aby por nie spalił się w piekarniku można przykryć roladki folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz