... czyli krem cytrynowy, który nada się do naleśników, babeczek
i ciast i lodów ;)
Przepis podpatrzony w ,,Moje smaki życia"
i ciast i lodów ;)
Przepis podpatrzony w ,,Moje smaki życia"
Składniki:
- 2 cytryny
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 15 g masła
Cytryny dokładnie umyć i osuszyć. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok oddzielając pestki. Do garnuszka wsypać cukier, wlać sok i startą skórkę. Chwilę podgrzać, dodać jajko, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć dodać masło i dokładnie mieszać jeszcze przez 3-4 minuty. Gdy masa będzie gęsta przełożyć krem do słoiczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz