Chrupiące i miękkie ?
Inspiracja: Moje smaki życia
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki
- sól
- pieprz
- 1 mały por
- 100 ml śmietany 12 %
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z mąką i jajkiem. Łyżką nakładać na rozgrzany olej małe porcje masy ziemniaczanej delikatnie je spłaszczając. Smażyć na złoty kolor.
Por umyć i posiekać w piórka. Podsmażyć, dodać odrobinę wody. Gdy będzie szklisty dodać śmietanę. Przyprawić. Trzymać chwilę na ogniu, aż sos nie zgęstnieje.
Podawać na gorąco.
bardzo ciekawy sosik
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Mniam ... jak chrupiąco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNarobiły mi apetytu
Bardzo fajny pomysł na sos do placków.
OdpowiedzUsuń