Istna Bomba.
W słodkiej wersji.
W słodkiej wersji.
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 400 ml śmietany 36 %
- 100 ml kawy
- 50 ml likieru owocowego np. bananowy
- 200 g biszkoptów
- 4 połówki brzoskwiń w syropie
Miękkie masło dokładnie utrzeć z 200 g cukru i migdałami na puszystą, białą masę. Następnie cały czas miksując powoli dolewać 200 ml śmietanki. Wystudzoną kawę wymieszać z likierem w miseczce.
Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty maczać w kawie z likierem i układać w tortownicy jeden przy drugim. Na warstwę biszkoptów nałożyć masę, później znów biszkopty i masę. Pozostałe 200 ml śmietany ubić na sztywno z 50 g cukru. Posmarować ostatnią warstwę.
Chłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Przed podaniem pokroić brzoskwinie i przyozdobić torcik.
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na galaretkowy sernik