Okrągłe.
Zielone.
Lekkie.
Zielone.
Lekkie.
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula biała
- sól
- pieprz
- 0,5 czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka masła
Ciasto wyrabiamy zgodnie z przepisem.
Cukinie umyć, zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Cebulę także zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę z cukinia. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek (opcjonalnie). Odstawić do przestygnięcia.
Z wyciętych krążków formować pierożki: na jeden krążek nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem ciasta i dokładnie zlepić formując falbankę. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.
Ależ one piękne i na pewno smaczne!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie okrągłe i z falbanką:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńO jakie cudeńka. Piękne i smaczne zapewne.
OdpowiedzUsuńAle fajne :) Z cukinią pierogów jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny ksztalt, no i nadzienie tez pyszne!
OdpowiedzUsuńcudowny kształt ! podziwiam:)
OdpowiedzUsuń