Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów laskowych
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Czekoladę pokroić w małą kostkę. Orzechy jeśli nie są obrane należy włożyć na blaszce do piekarnika, aż skórka popęka. Następnie ścierać skórkę szmatką obracając w palcach szybko orzechy. Orzechy posiekać bardzo drobno. W rondelku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek. Dodać jajka i rozpuszczone masło.Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone orzechy i czekoladę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać porcję ciasteczek. Odległości muszą być dość spore, a porcje ciasta małe, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto będzie się rozpuszczać i rozlewać. Piec w piekarniku przez około 15 minut, aż brzegi będą zrumienione a ciastka suche w środku.
Wygladaja apetycznie,chetnie sie poczestuje,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń