Krem pyszny sam w sobie...dodatek do naleśników... lub kruchych ciastek...
Przepis ''Kuchni francuskiej''- KUCHENNA PÓŁECZKA
Przepis ''Kuchni francuskiej''- KUCHENNA PÓŁECZKA
Składniki:
- 200 g ricotty
- 55 g cukru pudru
- 300 ml śmietany kremówki
- 55 g gorzkiej czekolady
- 2 białka
Za pomocą gazy wyłożyć kilka foremek tak, aby część sięgała poza nią (mogą być np. opakowania po jogurtach lub serkach ziarnistych). Ser ricotta przetrzeć przez sitko do miski. Dodać cukier i śmietanę kremówkę. Dokładnie ze sobą połączyć.
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać do serowej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą serowo-czekoladową.
Przełożyć do przygotowanych foremek i schładzać w lodówce przez całą noc. Gaza powinna wchłonąć większość nadmiaru płynu.
Następnego dnia delikatnie wyciągnąć krem z foremek pociągając za wystające końce gazy. Można także ostrożnie odcisnąć płyn jeśli krem w gazie nadal jest mocno wilgotny.
Przekładać do miseczek i podawać z owocami lub stosować jako dodatek.
Jestem fanką lodów straciatella! Więc i taki deser na pewno by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńZ ricottą nie ma wyjścia - musi być smaczne:D
OdpowiedzUsuń