Pyszne, sycące, mocno pomidorowe....najlepsze na szybki obiad.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 2 jajka
- bułka tarta
- puszka krojonych pomidorów
- ser żółty 100 g
- cebula
- suszone oregano
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Mięso zagnieść z jajkami,bułką tartą i oregano, tak aby masa nie była zbyt lepka. Doprawić solą i pieprzem. Uformować średniej wielkości klopsiki. Usmażyć na oleju, aż klopsiki zbrązowieją. Pomidory i pokrojoną w kosteczkę cebulę zagotować w rondelku. Doprawić papryką w proszku i pieprzem. Klopsiki zalać pomidorami w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pod koniec zapiekania posypać żółtym serem. Podawać z makaronem lub ziemniakami.
Wyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńA smakują z pewnością jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń