"Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie."
Michael Levine, dietetyk
Michael Levine, dietetyk
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady
- 3 jajka
- kostka masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki. Masło pokroić na małe kostki. Dodać do rondelka z czekoladą i rozpuścić na małym ogniu mieszając. Nie zagotowywać. Jak tylko czekolada się rozpuści zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Jajka i cukier zmiksować dokładnie na puszystą masę.Masę dodać ostrożnie do jajecznej masy. Zmiksować. Dodać mąkę i cynamon. Ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w piekarniku nastawionym na 190 stopni przez 30-35 minut. Ciasta nie sprawdzamy patyczkiem, ponieważ rozpuszczona w środku czekolada zawsze będzie oblepiać patyczek. Pozostawić ciasto do wystygnięcia przez 10 minut. Po rozkrojeniu ciasta środek powinien być płynny :) Podawać z ubitą śmietaną kremówką dla zrównoważenia słodkiego smaku.
Wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńjeeej jaka kusząca skorupka! :) Muszę takie zrobić! :)
OdpowiedzUsuńJa się z panem Levine zgadzam w całej rozciągłości :)
OdpowiedzUsuńCudne to ciacho Ci wyszło :)