Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 400 ml śmietany 18%
- jajko
- bazylia,zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz.
- 2 duże pomidory
- ser żółty do zapieczenia
Mąkę przesiać na blat kuchenny formując górkę. Dodać pokrojone masło, sól i jajko. Rozcierając w palcach masło zagniatać ciasto na gładką masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 0,5 godziny. Po tym czasie odrywając kawałki ciasta każdy z nich rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć dno i boki wysmarowanych masłem foremek. Spód nakłuć widelce. Wstawić do lodówki.
Śmietanę wylać do miski, dodać jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Pomidory pokroić w plastry.
Masę jajeczną wylewać na przygotowane foremki pozostawiając miejsce na ułożenie plastrów pomidora i wyrośnięcie masy ( wypełniamy do 3/4 wysokości foremki). Tak przygotowane tarty pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz