Sablé to rodzaj bardzo kruchego i maślanego ciasta. Ciasteczka można przygotować z owocami na słodko lub z serem jak prezentuje poniższy przepis.
Oryginał przepisu odnalazłam w 120 Wypieków- KUCHENNEJ PÓŁECZKI
- 150 g mąki pszennej
- 150 g żółtego startego sera
- 150 g masła
- 1 żółtko
Do miski przesiać mąkę i dodać starty żółty ser. Masło pokroić w kostki i dodać do mąki. Rozetrzeć, aż masa będzie przypominała zacierkę. Dodać żółtko i zacząć wyrabiać dość gładkie ciasto. Chłodzić owinięte folia spożywczą przez 0,5 godziny. Rozwałkowywać porcjami (odrywamy kawałek schłodzonego ciasta, resztę włożyć znów do lodówki). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wykroić krążki dowolnej średnicy. Piec w temperaturze 200 stopi przez 15 minut- uwaga ciastka łatwo można przypalić !
Przed podaniem posypać ostrą papryką i drobniutko startym serem.
świetna przekąska
OdpowiedzUsuńCzaderskie!
OdpowiedzUsuń