Składniki:
- 1 płat ciast francuskiego
- 1 pęczek szparagów zielonych
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 20 dag startego sera żółtego
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Płat ciasta podzielić na kwadraty. Z każdego boku kwadratu stworzyć zakładkę na 1 cm dokładnie sklejając ciasto. Zakładki ponacinać nożem tworząc wzór kraty uważając by ciasta nie przeciąć na wylot.
Zakładki posmarować rozbełtanym żółtkiem. W miseczce wymieszać jajko, śmietanę ,ser, tymianek i przyprawy. Pomidorki przekroić na pół. Szparagi skrócić na długość kwadratów.
Na ciasto wykładać łyżką masę serową uważając by nie wylało się poza granice ciasta, poukładać szparagi i pomidorki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż masa się zetnie a ciasto będzie rumiane.
wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne i łatwe do przygotowania danie:)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam;) pysznie
OdpowiedzUsuń