Składniki:
- 50 g migdałów
- 15 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 250 ml śmietany 30%
- 300 g owoców np. wiśni lub owoców leśnych
- masło
Migdały, mąkę i cukier puder miksujemy na drobny proszek i przesypujemy do miski.
W innej misce ubijamy jajka, śmietanę oraz żółtka. Mokre składniki łączymy z suchymi i łączymy w gładką masę. 5 kokilek należy wysmarować dokładnie masłem i oprószyć cukrem pudrem. Na dnie każdego naczynia układamy owoce-świeże lub mrożone. Naczynia wypełniamy masą do 3/4 wysokości (ja wypełniłam w połowie, ponieważ nie wiedziałam jak bardzo deser wyrośnie).
Kokilki ustawiamy na blaszce i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto wyrośnie i do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch zaczął się mocno rumienić możemy nakryć naczynie folia aluminiową. Przed podaniem przestudzić 5-10 minut i posypać cukrem pudrem.
,,Niedzielne przysmaki"
Świetny pomysł na oryginalne śniadanie !
OdpowiedzUsuńMusi to bajkowo smakować :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:D
OdpowiedzUsuń