Składniki:
- 50 dag pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 ogórki małosolne
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki startego zółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Pieczarki obieramy ze skórki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 10 minut. Pieczarki, cebulę, ogórki, jajka kroimy w kostkę. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Szczypiorek drobno siekamy. W miseczce mieszamy majonez i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajmy starty ser. Mieszamy z sosem majonezowym.
lubię te sałatkę, dodaje do niej jeszcze kukurydzę:)
OdpowiedzUsuń