Za inspirację dziękuję Magazynowi Kuchennemu!
Składniki:
- 60 g herbatników
- 40 g masła
- 250 g twarogu sernikowego
- 200 g mascarpone
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
Herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać z herbatnikami.
4 kokilki wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz naczynia owinąć dokładnie folią aluminiową. Kokilki wypełnić herbatnikami mocno dociskając do dna tworząc spód ciasta.
Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i żółtkiem. Dodać skórkę otartą z cytryny, oraz ser mascarpone. Laskę wanilii przekroić na pół i nożem zeskrobać ziarna, które należy dodać do serowej masy. Dokładnie wymieszać. Masę wlać do foremek.
Kokilki ułożyć w formie do pieczenia. Do formy wlać gorącą wodę, która powinna sięgać do 1/2 wysokości kokilek. Piec w temperaturze 150 stopni przez 45 minut. Wierzch masy powinien być ścięty, a środek półpłynny. Wyłączyć piekarnik. Serniczki pozostawić przez godzinę w piekarniku. Gdy ostygną przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Serniczki można ozdobić plasterkami cytryn zapieczonymi z brązowym cukrem.
wygląda pyszniutko:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńChetnie bym spalaszowala taki serniczek!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:) wyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńKocham serniki :)) Śliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńMmm, prezentują się wspaniale. Poczęstowałabym się... :)
OdpowiedzUsuń