- 300 g białej czekolady
- 3 jajka
- 300 ml śmietany kremówki
- 150 g owoców leśnych lub malin
- 1 łyżka cukru pudru
4 kokilki lub jedną formę do keksa wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i rozpuścić na kąpieli wodnej. Zostawić na chwilę aby przestygła. Do czekolady wbić żółtka, dokładnie utrzeć i odstawić. Ubić śmietanę kremówkę, ale nie na sztywno, przelać do czekoladowej masy i wymieszać. W innej misce ubić na sztywno białka i także połączyć z masą. Przełożyć do przygotowanych foremek i odstawić na całą noc do zamrażalnika.
Owoce zmiksować z cukrem pudrem i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Mus ostrożnie wyjąć z foremek i podawać od razu z sosem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz