Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 300 g pieczarek
- 2 kostki serka topionego
- 300 ml śmietany 12%
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie makaronu penne
- ulubione zioła
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zrumienić na maśle i odstawić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulę. Zeszklić. Następnie dodać mięso. Zmniejszyć ogień. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już prawie gotowe dodać pieczarki i dusić chwilę razem. W osobnym gornuszku podgrzać śmietanę i dodać pokrojone w kostkę serki topione. Mieszać razem, aż serki nie rozpuszczą się. Śmietaną i serkami zalać mięso i pieczarki.
Makaron ugotować na półtwardo i dorzucić do zalanego już śmietaną mięsa. Gotować razem, aż makaron nie będzie miękki. Pod koniec dodać ulubione świeże zioła.
konkretny obiadek:)
OdpowiedzUsuńTaki obiad to coś dla mnie, wiecznego głodomora :D
OdpowiedzUsuń