Nowy smak.
Nieco cierpki.
Coś innego.
Nieco cierpki.
Coś innego.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 łyżki zielonego pieprzu w marynacie
- 100 ml bulionu wołowego
- 100 ml białego wina
- 100 ml śmietany 18%
- pieprz biały
- sól
Plastry schabu delikatnie roztłuc. Doprawić solą i pieprzem białym. Ziarna zielonego pieprzu opłukać pod wodą, przełożyć do miseczki i zalać winem. Schab podsmażyć na teflonowej patelni na rumiano. Na patelnię dolać bulion. Podgrzewać, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodać ziarna pieprzu z winem. Zmniejszyć ogień.
Dodać śmietankę (uważając by się nie zważyła- w tym celu trochę gorącego bulionu i wina można dolać najpierw do śmietany, następnie śmietanę do wywaru). Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje.
Ciekawy sposób na schabowe - sos z zielonego pieprzu musi być wyrazisty i pyszny, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMmm, pycha! Ostatnio jadłam steki z zielonym pieprzem - genialne były. Muszę twój przepis koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń