Na śniadanie.
Słodkie.
Z dżemem lub masłem.
Słodkie.
Z dżemem lub masłem.
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 600 g mąki
- 1 tabliczka czekolady
- 1 żółtko
Drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mleka rozetrzeć, dodać 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić masło i ostudzić. Rozczyn dodać do reszty mąki, dodać pozostałe mleko i jajko. Wlać ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Czekoladę posiekać na kostkę. Dodać do wyrośniętego ciasta. Formować małe wałeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec przez 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz