Muśnięte śmietaną.
Dotknięte malinami.
Na osłodzenie dnia.
Po ciężkim dniu w szkole.
W malutkiej kuchni.
U babci....
Dotknięte malinami.
Na osłodzenie dnia.
Po ciężkim dniu w szkole.
W malutkiej kuchni.
U babci....
CIASTO:
- 50 dag mąki
- 1 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wody
- 30 dag chudego twarogu
- 1/4 szklanka śmietany
- 10 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- konfitura malinowa
- listki świeżej mięty
Twaróg utrzeć ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym na gładką masę (można także zmiksować). Mąkę zaparzyć niewielką ilością wrzątku, dodać jajko i sól. Zagnieść gładkie ciasto dolewając wodę z olejem. Odrywać porcję ciasta, rozwałkować na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Wycinać koła średnicy szklanki. Na środku każdego łyżeczką umieścić porcję farszu. Dokładnie zlepić brzegi ciasta. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Podawać z konfiturą malinową oraz śmietanką. Udekorować miętą.
Są urocze, pierogi z serem zawsze przenoszą mnie w lata dzieciństwa, tych smaków się nie zapomina. A zwłaszcza chwil z ukochanymi dziadkami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki