Wstępem jesiennej pory...
Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- 150 g pieczarek
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 cebula biała
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Ciasto wyrobić zgodnie z przepisem.
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.
Pieczarki i cebulę pokroić na małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na rozgrzanym maśle i poczekać, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z przygotowaną wcześniej kaszą.
Z wyciętych krążków formować pierożki: na jeden krążek nałożyć farsz, zgiąć na pół i dokładnie zlepić formując falbankę. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.
Wczoraj sobie myślałam: dlaczego nigdy nie robiłam pierogów z pieczarkami? o kaszy nie pomyślałam:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń