Trochę inaczej...
Z babcinego gara..
Z babcinego gara..
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 10 dag szynki
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Dodać mąkę, jajko i zagnieść zwarte ciasto. Odrywać porcję ciasta i formować wałeczki na stolnicy oprószonej mąką. Nożem pokroić na kopytka.Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od czasu wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmować łyżką cedzakową na osobny talerzyk.
Kapustę oczyścić i poszatkować. Sparzyć wrzątkiem. Szynkę i cebulę pokroić w paseczki lub kostkę. Kapustę i szynkę podsmażyć na maśle. Dorzucić ugotowane kopytka. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
wyglądają pysznie:) też będę musiała zrobić kopytka, już dawno nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń