Mimo deszczu....
bądź Zielony!
bądź Zielony!
Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 brokuł
- 1 kulka mozzarelli
- sól
- pieprz
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać połowę ilości ciepłej wody i wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą część wody. Jeśli ciasto jest klejące oprószyć dodatkową ilością mąki.
Ciasto podzielić na 3 części. Każdą należy rozwałkować na cienki placek. Wyciąć za pomocą szklanki kółka.
Cebulę drobniutko posiekać podsmażamy na maśle, póki nie wyparuje woda. Przekładamy do miseczki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę.
Brokuł ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić. Rozgnieść widelcem, pomieszać z cebulą i serem. Doprawić do smaku.
Na środek każdego kółka nakładać po około łyżeczce farszu. Brzegi skleić dokładnie palcami, które dla ułatwienia możemy moczyć w ciepłej wodzie.
W garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju, aby pierogi nie sklejały się podczas gotowania.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy porcję pierogów i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Bardzo fajny pomysł na farsz. Na pewno wypróbuję Twój przepis przy najbliższym robieniu pierogów :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńŚwietny obiad - tanio i dobrze :)
OdpowiedzUsuń