- 400 ml śmietanki 36%
- 100 g ciemnych Michałków
- kilka białych Michałków
Ciemne i białe Michałki pokroić na kawałki. Część odłożyć do dekoracji.
Śmietankę wlać do garnuszka (trochę odlać aby ubić "czystą" śmietanę do dekoracji) i podgrzać na małym ogniu. Wrzucić pokrojone cukierki i mieszać, aż się rozpuszczą.
Zdjąć z palnika, przelać do miski i włożyć do lodówki na 5-6 godzin, aż masa mocno się schłodzi.
Zimna masę ubić na sztywno- w razie konieczności można dodać trochę śmietan-fix'u.
Mus przełożyć do kieliszków, udekorować cukierkami i bitą śmietaną.
Bardzo lubię takie desery, a Twój jest prosty i na pewno bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji robić takiego musu a wygląda całkiem sympatycznie. Ja w ogóle jestem wielką zwolenniczką wszystkiego co czekoladowe więc staram się właśnie w tym kierunku wykonywać desery. Ostatnio miałam okazję upiec ciasto brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i jestem przekonana, że to właśnie jest mój idealny czekoladowy smak.
OdpowiedzUsuń