Chlap...
Pochmurne dni
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki białego ryżu
- 1/3 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowgo
- orzechy włoskie
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować w garnuszku razem z cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka dodać ryż, zmniejszyć płomień, gotować ciągle mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. W razie konieczności dolać mleka w trakcie gotowania. Czekoladę pokruszyć na kawałki i rozpuścić na kąpieli wodnej. Gdy ryż będzie gotowy dodać roztopioną czekoladę, wymieszać.
Na koniec dodać posiekane drobniutko orzechy włoskie, przełożyć do szklanek lub salaterek. Posypać na wierzchu kawałkami orzechów.
Bardzo ładne ujęcie,v a połączenie czekolady i orzechów włoskich zdecydowanie należy do moich ulubionych. Pycha!
OdpowiedzUsuńsmaczny deser:)
OdpowiedzUsuńnie pamiętam już kiedy jadłam ostatnio ryż na słodko... musze sobie zrobić podobny deser :)
OdpowiedzUsuń