Dla odmiany
Dwa kolory.
Dwa kolory.
- 1 filet z piersi kurczaka
- 100 g czerwonego ryżu
- 100 g białego ryżu
- 200 g mieszanki warzyw chińskich
- 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 dymka z szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Biały ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gotującej się wody dodać łyżeczkę kurkumy, by ryż zabarwił się na żółty kolor. Ryż czerwony gotować przez 40 minut do miękkości w 300 ml wody od czasu do czasu mieszając- jeśli ryż zbyt szybko wchłonie wodę należny jej dolać.
Kurczaka pokroić w paseczki i wymieszać dokładnie z sosem sojowym, papryką i cukrem. Smażyć na patelni przez 6-7 minut, dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec połączyć wszystko ze sobą i podawać z posiekaną dymka.
danie pierwsza klasa! wygląda mega pysznie,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Fajne kolorki, patrząc na takie dania od razu chce się jeść...
OdpowiedzUsuń