Bez wytchnienia.
Kruche z sezamem.
Uwielbiam.
Kruche z sezamem.
Uwielbiam.
Inspiracja:
Seria kolekcjonerska,, Wypieki ze smakiem"
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula biała
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 ml wody
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 żółtko
- ziarna sezamu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sok z 0,5 cytryny
- mały pęczek koperku
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki curry
Cebulą i czosnek i chilli posiekać w drobną kostkę. Mięso wymieszać w misce z chilli, czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Odstawić na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć cebulę. Następnie dodać mięso i całość smażyć kilka minut.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie w szklance wymieszać mąkę i wodę. Wlać na patelnie przecedzając zawiesinę przez sitko. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż farsz zgęstnieje. Zestawić z ognia i poczekać, aż farsz ostygnie.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Podzielić na kwadraty 8x8 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz. Składać na pół i dociskając brzegi widelcem uformować trójkątne pierożki. Na koniec pierożki posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż pierożki będą rumiane.
W miseczce wymieszać jogurt sokiem z cytryny. Koperek drobno posiekać i dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i curry.
Chyba mamy ten sam przepis :) Mi takie same wychodzą "ciasteczka". Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacja ! Z sosikiem ! Z chęcią bym pochrupała !
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie, sama bym takie zjadła, mniam:)
OdpowiedzUsuńFajne pierożki :))) również zaliczam się do chętnych do pochrupania :)))
OdpowiedzUsuńŻyczę kolejnych fajnych inspiracji i powodzonka w blogowaniu :))
Pozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dodaje się do podglądaczy :)
pierożki wyglądają bardzo smakowicie, a połączenie muzyczne - obłęd:D
OdpowiedzUsuń