Kotlet po Zbóju!
Składniki:
- 4 plastry kotletów schabowych
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 0,5 szklanki pasty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- oliwa z oliwek
Kotlety delikatnie otłuc tłuczkiem do grubości ok. 0,5 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebulę, Gdy cebula się zeszkli dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki oddadzą wodę. Dolać na patelnię pastę pomidorową. Doprawić papryką. Dusić razem wszystko kilka minut.
Kotlety usmażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie. Następnie na każdy kotlet nałożyć przygotowany farsz. Posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści- ewentualnie przykryć patelnie pokrywką.
Uwielbiam takie swojskie smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, moje smaki:D
OdpowiedzUsuń